Evenementgegevens

  • Datum:
  • Categorieën:

Lijst met onderwerpen Download this list

Discovery Bible Study

wat is DBS?

Een Discovery Bible Study (of DBS) is een stuk gereedschap wat in Disciple Making Movements (DMM) regelmatig wordt gebruikt. Het is een is maar één van de vele blokjes.

Het wordt gebruikt om mensen toe te rusten; voor mensen die willen leren wie Jezus is, voor mensen die al besloten hebben om Jezus te volgen, voor het trainen van leiders, maar ook voor persoonlijke bijbelstudie.

Het principe

De basis gedachte van een Discovery Bible Study is dat Gods Woord en Gods Geest samen krachtig genoeg zijn om van mensen echte discipelen en sterke leiders te maken. Het gaat dus niet om een lesje leren, maar om te ontdekken wie Jezus is, wat God van ons vraagt, hoe we goede leiders kunnen zijn door de bijbel. Bij een DBS in een groepssetting is de leider niet de leraar, maar alleen de persoon die leid door vragen te stellen. Interessant is dat Jezus ook vaak mensen leerde door het stellen van goede vragen.

Basis regels voor een goede DBS

Ieder antwoord is goed, zolang het te maken heeft met de tekst die je bestudeerd

Als iemand iets echt verkeerd begrijpt, verwijs dat opnieuw naar het bijbel gedeelte. Is het dan nog niet duidelijk, help de persoon dan het zover mogelijk zelf ontdekken

Discussie is niet de bedoeling

Probeer geen andere teksten, tradities of meningen van andere er bij te halen, blijf bij de tekst

Een DBS begint met een compleet bijbelgedeelte, dus b.v. een volledig verhaal, of een ander bijbelgedeelte wat een begin en een eind heeft.

Er zijn op het Internet veel DBS sets te vinden. Sommige speciaal voor zoekers, anders over de basis van het leven met God, andere speciaal voor moslims etc. Kies een set die bij jouw doelgroep past.

Het proces

1. Lees het bijbelgedeelte hardop voor.

Bij voorkeur in 2 verschillende bijbelvertalingen.

2. Ga in koppels en probeer het verhaal in je eigen woorden na te vertellen.

Je doet dit dus twee keer en help elkaar door het aanvullen als er dingen in het navertelde verhaal missen.

3. Beantwoord de volgende vragen:

3.1 Wat leer je in dit gedeelte over God of over Jezus die laat zien wie God is?

3.2 Wat leer je in dit gedeelte over mensen of over de mensheid?

3.3 Welk gebod is er om op te volgen, of welk voorbeeld om na te volgen?

3.4 Hoe gan je komende week doen met wat God je geleerd hebt door dit gedeelte?

3.5 Aan wie ga je de komende week dit verhaal doorvertellen?

Voor vraag 3.4 is erg belangrijk om het zo concreet mogelijk te beantwoorden.

Het is de bedoeling om bij je volgende DBS bijeenkomst te beginnen met de vraag: Heb je gedaan wat je wilde doen? Aan wie heb je het verhaal van vorige week verteld?

Welkom op reis door de Discovery Bible Study (DBS). Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om het werk van onze zendelingen te ondersteunen en net zoals zij, een DBS te starten!

In de minst bereikte gebieden zijn onze zendelingen bezig om inwoners te vertellen over Jezus Christus. OM-werker Milan* (Zuid-Oost Azië) doet dit onder moeilijke omstandigheden en zelfs vervolging. Toch lukt het hem dankzij de DBS om mensen te vertellen over Jezus en ziet hij ze tot geloof komen! De DBS is een hele eenvoudige manier om te evangeliseren, die de Bijbel zelf laat spreken. Mensen leren Jezus kennen, omdat ze de levensreddende boodschap zelf ontdekken in Zijn Woord.

“Dankzij de DBS en de verhalen uit de bijbel krijgen mensen een hart voor het verspreiden van het Evangelie. Je ziet dat het vermenigvuldigd!”
– Johan Crezee, OM-werker Cambodja-